Galm in huis verminderen? Tips en adviezen voor meer rust

Als je last hebt van galm in huis, kan dat op den duur flinke impact op je welzijn veroorzaken. Een echoënde ruimte kan het lastig maken om te communiceren met anderen, om te ontspannen of om je te concentreren op werk of studie. Gelukkig zijn er diverse akoestische oplossingen voor galm in huis die je kunnen helpen om dit probleem te verminderen of zelfs op te lossen. Hieronder lees je alles wat je moet weten over galm in huis en hoe je dit kunt aanpakken.

Wat is galm in huis?

Allereerst: er is een probleem, dus is het belangrijk om te weten waar het probleem ontstaat en wat de oorzaak is. Pas dan kun je het probleem bij de wortel aanpakken en op zoek gaan naar een passende oplossing.

Want wat is galm eigenlijk en hoe ontstaat het? 

Galm in huis ontstaat wanneer geluidsgolven reflecteren op harde oppervlakken in een ruimte, zoals betonnen vloeren, glazen wanden, muren of plafonds. Deze reflecties zorgen ervoor dat geluidsgolven terugkaatsen in de ruimte, wat leidt tot een echoënde en onnatuurlijke akoestiek. Vooral in grote, hoge ruimtes, zoals lofts, ruimtes met veel lucht, grote hallen of huiskamers met hoge plafonds kan galm een groot probleem zijn. Maar ook in kleinere kamers kan galm hinderlijk zijn, bijvoorbeeld in een badkamer, keuken of thuisbioscoop. 

Hoe kan ik de galm in huis verminderen?

Wanneer helder is waar de galm bij jou thuis door wordt veroorzaakt kun je gericht maatregelen nemen. Er zijn verschillende manieren.

Hieronder vind je enkele praktische tips om galm in huis te verminderen

Plaats zachte materialen in de ruimte 

Zachte materialen, zoals gordijnen, vloerkleden en meubelstof, absorberen geluidsgolven en verminderen zo de galm in een ruimte. Plaats bijvoorbeeld een groot vloerkleed op de grond, hang gordijnen voor de ramen en kies voor gestoffeerde meubels in plaats van harde materialen, zoals hout of metaal.

Hang akoestische panelen op 

Akoestische panelen zijn speciaal ontworpen om geluidsgolven te absorberen en zo de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Deze panelen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten en kunnen op muren, plafonds of zelfs op de vloer worden bevestigd.

Plaats boekenkasten en andere meubels 

Meubels, zoals boekenkasten, dressoirs en kasten, kunnen ook helpen om de galm in een ruimte te verminderen. Deze meubels hebben vaak een ruw oppervlak dat geluidsgolven kan absorberen. Bovendien kunnen ze de ruimte opdelen en zo de akoestiek verbeteren.

Hang gordijnen op 

Gordijnen zijn niet alleen decoratief, maar kunnen ook helpen om de galm in een ruimte te verminderen. Kies voor dikke, zware gordijnen die het geluid kunnen absorberen. Als je de gordijnen sluit, verminder je niet alleen de galm, maar houd je ook nog eens de warmte binnen.

Ik heb een minimalistisch interieur, hoe verminder ik dan galm in huis?

Voeg je liever geen extra accessoires of kleden toe aan je minimalistische interieur, dan zijn er nog steeds opties om de galm te verminderen. Hieronder enkele suggesties:

  1. Meubelopstelling: Experimenteer met de opstelling van je meubels. Probeer ze zo te plaatsen dat ze de weerkaatsing van geluid minimaliseren. Bijvoorbeeld door banken en stoelen tegen muren te plaatsen of door ze in een hoek op te stellen.
  2. Bekleding: Als je meubels hebt met harde oppervlakken, zoals houten stoelen of tafels, overweeg dan om ze te bekleden met zachte materialen zoals kussens of vilten pads. Dit kan helpen om geluidsgolven te absorberen en de weerkaatsing te verminderen.
  3. Vloerbescherming: Als je harde vloeren hebt, zoals tegels of hardhout, overweeg dan om beschermende vilt- of rubberen pads onder de poten van je meubels te plaatsen. Dit kan helpen om trillingen te verminderen en de galm te verminderen.
  4. Textiel: Gebruik dunne gordijnen of blinds om het geluid te absorberen zonder veel visuele impact toe te voegen aan je interieur. Deze kunnen helpen om de weerkaatsing van geluid van ramen te verminderen.
  5. Boeken en decoratieve objecten: Plaats enkele boeken of decoratieve objecten op strategische plaatsen in je interieur. Deze objecten kunnen dienen als geluidsabsorberende elementen zonder afbreuk te doen aan de minimalistische esthetiek.

Ga voor akoestische plafondpanelen of akoestisch spuitwerk

Houd er rekening mee dat, hoewel deze methoden kunnen helpen om de galm te verminderen, ze mogelijk niet zo effectief zijn als specifieke geluidsabsorberende oplossingen zoals akoestische plafondpanelen of akoestisch spuitwerk. Soms is het nodig een compromis te vinden tussen minimalisme en het verminderen van de galm in je huis.

Weg met galm in huis, maar dan duurzaam

Als je de galm in huis helemaal wilt oplossen, is het goed om te kiezen voor duurzame akoestische oplossingen. Lange-termijnoplossingen zijn duurzame akoestische plafondpanelen of akoestisch spuitwerk. 

Akoestische plafondpanelen

Akoestische plafondpanelen, zoals de Green Plaster-panelen van Echo Acoustic, helpen bij het verminderen van galm in huis door geluidsabsorptie te bieden. Wanneer geluid wordt geproduceerd in een ruimte, zoals stemgeluid, muziek of andere geluidsbronnen, kan het tegen de harde oppervlakken van de kamer weerkaatsen. Dit kan leiden tot een ongewenste galm, waarbij het geluid langdurig blijft hangen en zich verspreidt.

Akoestische plafondpanelen zijn ontworpen om geluidsgolven op te vangen en te absorberen. Ze bestaan meestal uit materialen met geluidsabsorberende eigenschappen, zoals poreus schuim of vezelachtige materialen. Deze materialen helpen bij het verminderen van de weerkaatsing van geluidsgolven en absorberen ze in plaats daarvan.

De Green Plaster panelen van Echo Acoustic zijn een specifiek type akoestisch plafondpaneel. Ze zijn gemaakt van milieuvriendelijke materialen en hebben een esthetisch aantrekkelijke afwerking die lijkt op traditioneel stucwerk. Deze panelen worden vaak gebruikt in woonruimtes, kantoren en andere omgevingen waar geluidsabsorptie en visuele aantrekkingskracht belangrijk zijn.

Akoestisch spuitwerk

Akoestisch spuitwerk, zoals het product Green Spray van Echo Acoustic, draagt bij aan het verminderen van galm in huis door geluidsabsorberende eigenschappen te bieden. Dit type spuitwerk is ontworpen om geluidsgolven te absorberen en te weerkaatsen, waardoor de nagalm in een ruimte wordt verminderd.

Het akoestische spuitwerk wordt aangebracht op wanden, plafonds of andere oppervlakken van een ruimte. Het materiaal heeft een open celstructuur, waardoor geluidsgolven kunnen binnendringen en worden geabsorbeerd. Hierdoor wordt voorkomen dat de geluidsgolven terugkaatsen en een langere nagalm veroorzaken.

Het gebruik van akoestisch spuitwerk heeft verschillende voordelen

Ten eerste vermindert het de nagalm in een ruimte, wat resulteert in een betere spraakverstaanbaarheid. Dit kan vooral gunstig zijn in ruimtes waar veel gesprekken plaatsvinden of geluid is, zoals de woonkamer, het thuiskantoor, de thuisbioscoop of de slaapkamer.

Daarnaast kan akoestisch spuitwerk de algehele geluidskwaliteit van een ruimte verbeteren door ongewenste geluidsreflecties te verminderen. Dit kan leiden tot een meer gebalanceerde geluidsweergave en een aangenamere luisterervaring – zoals in de home cinema

Bovendien kan het spuitwerk ook bijdragen aan de esthetiek van een ruimte. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waardoor het kan worden aangepast aan de interieurbehoeften en de gewenste visuele uitstraling van een ruimte.

Belangrijk om te weten: de effectiviteit van akoestisch spuitwerk is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de dikte en de juiste installatie ervan. Het kan ook nodig zijn om het spuitwerk aan te vullen met andere akoestische maatregelen, zoals het plaatsen van geluidsabsorberende (plafond)panelen of het gebruik van vloerbedekking met geluidsabsorberende eigenschappen, afhankelijk van de specifieke akoestische behoeften van een ruimte.

Neem altijd contact op met een akoestisch expert voor gedegen advies

Neem daarom altijd contact op met een professional op het gebied van akoestiek of een expert van Echo Acoustic voor gedetailleerd advies en om te bepalen of akoestisch spuitwerk de juiste oplossing is voor jouw specifieke situatie.

Conclusie

Er zijn veel duurzame akoestische oplossingen die kunnen helpen bij het verminderen van de galm in huis. Akoestische plafondpanelen, akoestisch spuitwerk, gordijnen, plafondtegels en vloeren zijn allemaal effectieve oplossingen die kunnen worden aangepast aan de stijl van de kamer. 

Offerte aanvragen