Akoestisch spuitwerk tilt akoestiek direct naar hoger level

Akoestisch spuitwerk, wat is het?

Akoestisch spuitwerk is een techniek waarbij een speciaal materiaal wordt aangebracht op plafonds (of wanden) om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Het materiaal wordt met behulp van een spuitmachine aangebracht en vormt na droging een geluidsabsorberende laag.

Het akoestisch spuitwerk bestaat meestal uit een mengsel van cellulosevezels en een bindmiddel. Het materiaal heeft een open structuur, waardoor het geluidsgolven absorbeert en reflecties vermindert. Dit vermindert de nagalmtijd in een ruimte, waardoor de spraakverstaanbaarheid verbetert en het geluidsniveau wordt verminderd.

Toepassingen akoestisch spuitwerk

Dit type plafondafwerking wordt vaak toegepast in ruimtes waar de akoestiek niet optimaal is, zoals scholen, kantoren en zorginstellingen. Maar ook in huis kan akoestisch plafondspuitwerk worden gebruikt, bijvoorbeeld in de hal, de slaapkamer, de woonkamer of de thuisbioscoop. Daarnaast wordt het vaak gebruikt om geluidsoverlast tussen ruimtes te verminderen, bijvoorbeeld tussen appartementen of kantoren.

Lees verder en we delen hieronder graag alle voordelen met je. Maar ook de toepassingen, producten, mogelijkheden en uiterlijke kenmerken van akoestisch spuitwerk aan een plafond.

De belangrijkste voordelen van akoestisch spuitwerk

Het belangrijkste voordeel van akoestisch spuitwerk op een plafond is vanzelfsprekend: het moet de akoestiek van een ruimte verbeteren.

Naast optimale akoestiek zijn er nog andere redenen waarom er voor akoestisch spuitwerk wordt gekozen voor een plafond. Bijvoorbeeld:

  1. Esthetische waarde: Akoestisch spuitwerk kan ook worden gekozen vanwege de esthetische waarde. Het kan een glad en naadloos uiterlijk aan het plafond geven, waardoor het er strak en modern uitziet. Bovendien is akoestisch spuitwerk verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waardoor het kan worden afgestemd op het interieurontwerp van de ruimte.
  2. Eenvoudige installatie: Het aanbrengen van akoestisch spuitwerk is over het algemeen een relatief eenvoudig proces. Het materiaal kan rechtstreeks op het bestaande plafond worden aangebracht, waardoor de noodzaak van ingrijpende bouwwerkzaamheden wordt verminderd. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor renovaties of bij het upgraden van de akoestiek van een ruimte zonder grote verstoringen.
  3. Brandveiligheid: Sommige soorten akoestisch spuitwerk zijn brandvertragend of hebben brandwerende eigenschappen. Dit kan de veiligheid van een gebouw vergroten door de verspreiding van vuur en rook te vertragen. Bij het kiezen van akoestisch spuitwerk is het belangrijk om te controleren of het voldoet aan de geldende bouwvoorschriften en brandveiligheidsnormen.

Het is echter belangrijk op te merken dat de keuze voor akoestisch spuitwerk afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de specifieke akoestische vereisten, het budget, het type ruimte en de gewenste esthetiek. Win professioneel advies in om te bepalen of akoestisch spuitwerk de meest geschikte oplossing is voor jouw situatie.

Welke producten worden gebruikt bij het spuiten van een akoestisch plafond?

Er zijn verschillende producten beschikbaar voor akoestisch spuitwerk. Een veelgebruikt materiaal is glaswol, maar ook steenwol, houtvezel en cellulose worden gebruikt. Het akoestisch spuitwerk van Echo Acoustic is uniek en vrij van schadelijke (inkt)stoffen. De akoestische spray van Echo Acoustic bevat géén glaswol en irriteert de handen niet. 

Qua afwerkingsmogelijkheden zijn er verschillende mogelijkheden, zoals verf, structuurverf, spuitpleister en vinyl. Laat de afwerking door een expert doen. Experts weten hoe je de akoestische eigenschappen van akoestisch spuitwerk intact houdt. 

Mogelijkheden akoestisch spuitplafond

Akoestisch spuitwerk kan op verschillende manieren op het plafond worden aangebracht. Het kan direct op het bestaande plafond worden gespoten, maar het is ook mogelijk om het op een houten of metalen constructie te bevestigen. Kies je voor de laatste optie, dan kan het plafond ook worden verlaagd, wat extra isolatie oplevert.

Hoe ziet akoestisch spuitwerk eruit?

Het uiterlijk van akoestisch spuitwerk kan variëren afhankelijk van het gebruikte mengsel en de spuittechniek. Sommige mengsels bevatten bijvoorbeeld kleine glasvezeldeeltjes om de sterkte te vergroten, terwijl andere mengsels weer zwaardere vezels bevatten voor een grotere geluidsabsorptie. 

 

Over het algemeen is akoestisch spuitwerk wit van kleur en kan het worden geverfd als het oppervlak een andere kleur moet hebben. Het resultaat is een onregelmatige, korrelige textuur die zorgt voor een diffuse reflectie van het geluid en draagt daarmee bij aan een betere geluidsabsorptie. Akoestisch spuitwerk is een duurzame, onderhoudsvriendelijke en esthetisch aantrekkelijke oplossing voor geluidsabsorptie in woningen en gebouwen.

Wat kost akoestisch spuitwerk plafond?

De kosten van akoestisch spuitwerk kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van de ruimte, het type materiaal dat wordt gebruikt, de complexiteit van de installatie en de locatie van het project.

Over het algemeen kost akoestisch spuitwerk tussen de €100 en €150 per vierkante meter, inclusief installatiekosten. Zijn er speciale materialen of technieken nodig, dan kunnen kosten hoger uitvallen om aan specifieke eisen te voldoen.

Vraag een ​​offerte op bij verschillende aannemers om een beter beeld te krijgen van de exacte kosten voor jouw specifieke project. Goed om in gedachten te houden: hoewel akoestisch spuitwerk een forse investering kan zijn, draagt het op de lange termijn bij aan de waarde en levensduur van het gebouw door het creëren van een aangename akoestische omgeving.

In welke ruimtes kun je akoestisch spuitwerk toepassen?

Akoestisch spuitwerk wordt vaak toegepast in ruimtes waar goede akoestiek belangrijk is, zoals concertzalen, theaterzalen, bioscopen, opnamestudio’s, kantoren, conferentiezalen, scholen, en andere openbare gebouwen. Het wordt ook vaak gebruikt in privéwoningen, vooral in ruimtes waar veel lawaai is, zoals speelkamers, home cinema’s, woonruimtes, of in de buurt van drukke wegen of luchthavens.

Akoestisch spuitwerk in de woonkamer, is dat mooi?

Het uiterlijk van akoestisch spuitwerk kan variëren, afhankelijk van de textuur en de kleur. Sommige mensen vinden de uitstraling van akoestisch spuitwerk niet aantrekkelijk, daarom luidt ons advies: kom naar onze showroom om het product in persoon te zien voordat u beslist of het past bij uw persoonlijke smaak en interieurontwerp.

Maar over het algemeen: akoestisch spuitwerk kan een praktische en stijlvolle optie zijn voor verschillende ruimtes in een privéwoning. 

Akoestisch plafond spuiten, kan ik dat zelf?

Het is mogelijk om zelf een akoestisch plafond te spuiten, maar het kan een uitdagend project zijn dat wat vaardigheid en ervaring vereist. Ons advies luidt: schakel altijd een expert in voor het mooiste en beste resultaat. 

Wil je het toch zelf doen, dan volgen hieronder enkele stappen om te volgen:

  1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat het oppervlak waarop je gaat spuiten schoon, droog en vrij van stof en vuil is. Bedek alle meubels en vloeren met plastic of doeken om ze te beschermen tegen de spuitnevel.
  2. Bescherming: Draag tijdens het spuiten beschermende kleding, handschoenen, een stofmasker en een veiligheidsbril om jezelf te beschermen tegen de spuitnevel.
  3. Mengen: Maak het akoestische plafondmateriaal volgens de instructies op de verpakking. Zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid water en materiaal gebruikt en meng alles goed.
  4. Spuiten: Begin met het spuiten van het akoestische plafondmateriaal in een hoek van de kamer en werk geleidelijk naar buiten toe. Houd de spuit ongeveer 30 cm van het plafond en beweeg hem gelijkmatig over het oppervlak. Zorg ervoor dat je een gelijkmatige laag aanbrengt en dat er geen plekken worden overgeslagen.
  5. Drogen: Laat het akoestische plafondmateriaal volledig drogen volgens de instructies op de verpakking voordat je iets anders in de kamer doet.

Het is belangrijk om te onthouden dat akoestisch spuitwerk een uitdagend en potentieel gevaarlijk project kan zijn, dus ben je niet zeker van je vaardigheden of de veiligheidsmaatregelen die je moet nemen, dan raden wij je ten zeerste aan om een professional in te huren om het werk voor je te laten doen. 

Offerte aanvragen